Het kan enorm frustrerend zijn als de tijd je lijkt in te halen. Als de lijntjes onder je ogen zich lijken te vermenigvuldigen en rimpels op je voorhoofd, decolleté en borsten alleen maar dieper lijken te worden. Doen anti-rimpel crèmes niet wat ze beloven en wil je van je rimpels af?

Je bent trots op jouw levenservaring, maar verlangt ook naar een strakke(re) huid. Die lachrimpels mogen blijven, maar die andere rimpels ben je liever kwijt dan rijk.

Dit is de oorzaak van rimpels

Rimpels: niemand ontkomt eraan. Wanneer ze ontstaan, hoeveel je er krijgt of hoe diep ze worden is deels genetisch vastgelegd. Maar op het grootste gedeelte heb je zelf invloed door je manier van leven.

De huid verandert in vier fases

De structuur van de huid is nooit volledig glad, zelfs niet bij een baby. De huid bestaat uit een regelmatig patroon van groefjes dat naarmate je ouder wordt van structuur verandert. Dat gebeurt in vier fases:

Fase 1: Doffe huid
In de eerste fase zijn er nog geen rimpels zichtbaar, maar wordt de huid doffer. We spreken over een doffe huid, wanneer de weerkaatsing van het licht op de huid verstoord is. Wil je meer weten over een doffe huid, klik dan hier.

Fase 2: Dynamische rimpels
In de tweede fase worden de uitdrukkingsrimpels of dynamische rimpels zichtbaar. Deze rimpels zijn in deze fase ook zichtbaar wanneer het gezicht ontspannen is. Ter vergelijking: bij een jonge huid zijn uitdrukkingsrimpels alleen zichtbaar bij spierspanning, zoals tijdens het glimlachen of boos kijken, en trekt de huid weer glad bij ontspanning. Zones waar de huid regelmatig plooit door spierspanning zijn de frons (fronsrimpel), de kraaienpootjes aan de zijkant bij je ogen, de horizontale lijntjes op je voorhoofd en verticale lijntjes bij je bovenlip.

Fase 3: Statische rimpels
In de derde fase ontstaan rimpels die los staan van spierspanning, ook wel statische rimpels genoemd. Deze rimpels zijn vooral te wijten aan volumeverlies in de dermis (lederhuid). Dit wordt ook wel een verslapte huid genoemd. Dit zie je vooral terug in het onderste gedeelte van de wangen, de hals en de zone rond de ogen. Wil je meer weten over een verslapte huid, klik dan hier.

Fase 4: Diepe groeven
In de vierde en laatste fase ontstaan er diepere groeven op de plekken waar de huid vaak plooit door spierspanning. Waar de rimpels bij fase 2 en 3 nog verdwenen bij het straktrekken van de huid, blijven de lijnen in de 4e fase zichtbaar. Dit heeft met name met de afname/misvorming van het collageen in de dermis te maken.

Slapende cellen

De dermis (lederhuid) bestaat vooral uit water, glucosaminoglycanen (hyaluronzuur is een belangrijke) en proteïne zoals collageen en elastine. Deze vezels worden continu geproduceerd door een actief type cel in het bindweefsel, de fibroblasten. De fibroblasten zijn dus de belangrijkste producent van deze drie basis ingrediënten en bepalen de elasticiteit en stevigheid van de huid. Naarmate je ouder wordt neemt de activiteit en daarmee de productie door de fibroblasten af en krijg je steeds meer ‘slapende cellen’ (fibrocyten).

Vanaf ongeveer je dertigste levensjaar verlies je 1-3% collageen per jaar. Na de menopauze loopt dit binnen vijf jaar op tot wel 30%. Stimulatie van de fibroblasten zorgt voor het vernieuwen van de dermis (lederhuid): een belangrijke stap in anti-aging.

Slechte bloedcirculatie

De belangrijkste reden voor een dunne dermis is een slechte bloedcirculatie. Hierdoor worden cellen niet optimaal van voedingsstoffen voorzien. De dode huidcellen doen er langer over om af te schilferen en rimpels blijven dieper in de huid staan. Oorzaken van een slechte doorbloeding zijn:

  • Slechte ademhaling
  • Stress
  • Roken
  • Luchtvervuiling
  • Te veel blootstelling aan UV-stralen van de zon (ga dus nooit zonder zonbescherming de deur uit)
  • Verandering in hormonen
  • Te weinig beweging
  • Ongezonde voeding

Huid barrière

Voor de huidgezondheid is ook je huid barrière van belang. Het is belangrijk dat deze barrière in stand wordt gehouden. Je handen kapot wassen is bijvoorbeeld geen goed idee omdat je daarmee je barrièrefunctie beschadigd. Als je dit ‘beschermlaagje’ wegwast met zeep of agressieve cosmetica producten is je huid minder goed beschermd tegen invloeden van buitenaf zoals bacteriën, UV straling en milieuvervuiling. Je geeft schadelijke invloeden daarmee vrij toegang tot het indringen van de wondere wereld van onze huid en ons lichaam.

Weet om welke rimpels het gaat

Wil je van jouw rimpels af? Dan is het van belang dat je weet welk type rimpel jouw huid vertoont. Een professional kan je hierbij helpen, dus een goede intake is belangrijk. Daarnaast speelt levensstijl een zeer grote rol om rimpels te voorkomen. Wil je hier meer over weten? Klik dan hier.

Behandeling rimpels

Ben je op zoek naar een effectieve en natuurlijke behandeling om jouw rimpels te verminderen? Een behandeling met langdurig resultaat zonder naalden of agressieve technieken?

Bij LPG® werken we op twee basissystemen in de huid:

  • De doorbloeding, om meer zuurstof en voedingstoffen naar de cellen te brengen, waardoor deze van betere kwaliteit worden.
  • De lymfe: cellen producen afvalstoffen die het lichaam graag op een veilige manier afvoert. Endermologie® zet de systemen weer aan het werk zoals ze bedoeld zijn.

Wil je jouw lichaamseigen cellen weer in gezonde conditie krijgen en aan het werk zetten? Klik dan hier voor meer informatie.

LPG endermologie® tegen rimpels

Je wilt de tijd een handje helpen. Je bent trots op jouw levenservaring, maar verlangt toch naar een strakkere huid. Die lachrimpels mogen blijven, maar de andere rimpels wil je verminderen. Anti aging op een natuurlijke manier met lang resultaat.

De natuurlijke manier om rimpels en huidverslapping aan te pakken is een ‘fitness voor de huid’ door middel van LPG endermologie®.
Bekijk oplossing

Ben je een professional en wil je weten wat LPG voor jou kan betekenen?

Gerelateerde berichten

Endermologie®: bewijs van fibroblast stimulatie

‘Fibroblasten’ zijn de cellen die verantwoordelijk zijn voor de aanmaak van de belangrijkste bestanddelen...

Lees meer

Alles wat je wilt weten over de huid en fibroblasten (deel 2)

Professor Humbert is een internationaal bekende dermatoloog uit Besançon. Hij doet onderzoek en geeft...

Lees meer

Alles wat je wilt weten over de huid en fibroblasten (deel 1)

Professor Humbert is een internationaal bekende dermatoloog uit Besançon. Hij doet onderzoek en geeft...

Lees meer