Alles wat je wilt weten over de huid en fibroblasten (deel 1)
Professor Humbert is een internationaal bekende dermatoloog uit Besançon. Hij doet onderzoek en geeft les aan geneeskundestudenten en apothekers aan de faculteit. Dit artikel is een samenvatting van de cursus die hij op Instagram gaf.
Humbert heeft een aantal zeer succesvolle onderzoeken met betrekking tot de huid uitgevoerd.
Het grootste orgaan
De huid is een orgaan, net als het hart of de lever, en bestaat uit cellen. Door de huid lopen bloedvaten die de huid voeden en zenuwen die de huid haar gevoeligheid geven. Onze huid bestaat uit drie verschillende lagen:
- De epidermis: het meest oppervlakkige gedeelte van de huid. Dit is je bescherming tegen de schadelijke stoffen en beperkt het vochtverlies.
- De dermis: bevat collageenvezels en cellen. Fibroblasten kunnen zich omzetten naar ‘verbeterde’ fibroblasten die actiever zijn in de aanmaak van onder anderen collageen, maar ook elastine en hyaluronzuur.. De dermis is verantwoordelijk voor de elasticiteit van de huid.
- Hypodermis: vetweefsel. Deze laag bestaat uit vetcellen en fungeert als energieopslagplaats.
Welke rol speelt collageen?
Dermiscellen (fibroblasten) zijn erg belangrijk. Dit zijn de cellen die de huid opbouwen, die ervoor zorgen dat collageenvezels samenkomen en grote vlechten vormen die de huid haar stevigheid en elasticiteit geven. Collageenvezels zijn 100 tot 1000 keer zo groot in vergelijking met fibroblasten. Ze spelen een grote rol bij het genezingsproces: na een verwonding zullen fibroblasten onmiddellijk ter plaatse komen om collageen aan te maken, zodat de wond kan worden geheeld.
Onderzoek
In mijn onderzoekscentrum in Besançon hebben we een onderzoek uitgevoerd waaruit blijkt dat wanneer de huid mechanisch wordt gestimuleerd met een bepaalde frequentie (face endermologie®), de fibroblasten worden omgezet in myofibroblasten, waardoor rimpels en ptosis (verslapping) in de huid verminderen.
Hoe ontstaan rimpels?
Gedurende het leven krijgt de huid te maken met spiersamentrekkingen, als gevolg van gezichtsuitdrukkingen. Om gespannen te blijven en niet te rimpelen transformeert de huid van fibroblast naar myofibroblast. Maar op een gegeven moment houdt dit proces op: de huid is uitgeput omdat ze is blootgesteld aan de zon en hierdoor (deels) haar beschermende vermogen heeft verloren. Rimpels verschijnen en de huid zakt in.
In 6 weken naar een meer collageen
Om een atleet te stimuleren, moet je hem op een loopband zetten. Dat geldt ook de huid: uitgeputte fibrolasten kunnen hun energie terugkrijgen door ze te stimuleren.
Door mechanische stimulatie (endermologie®) kunnen de fibroblasten verjongen en transformeren tot myofibroblasten. Al na zes weken mechanische stimulatie wordt het huidcollageen vernieuwd en wordt 45% elastine en 80% hyaluronzuur geproduceerd. Injecties zijn verleden tijd!
Wat kunnen we nog meer doen tegen huidveroudering?
Endermologie® verjongt je cellen. Maar cellen hebben wel energie nodig. Met het verstrijken van de tijd zijn onze darmen steeds minder goed in staat om calorieën en vitamines op te nemen. En dat is jammer, want we hebben ze nog net zo hard nodig.
Zonder vitamine D en vitamine C kun je niet leven. En deze stoffen worden helaas niet door ons eigen lichaam aangemaakt, we moeten die dus bij eten of slikken. Hoe ouder je wordt, hoe meer je deze vitamines uit supplementen zal moeten verkrijgen, omdat de darmen niet meer goed in staat zijn om ze uit voedsel te onttrekken.
Ouder worden is geen ramp
Wanneer de huid mechanisch wordt gestimuleerd, stimuleren we de fibroblast, maar bovenal stimuleren we de microcirculatie. Uit ons onderzoek blijkt dat al na de eerste endermologie® sessie een verbetering van de huid te zien is. Door de sessies voort te zetten, zullen naast een stralende huid ook andere resultaten zichtbaar zijn: een significante verbetering van de verslapping van de huid, productie van hyaluronzuur, collageen en elastine.
Wil je weten hoe de juiste voeding jouw huid helpt elastisch te blijven? Lees dan hier het tweede deel van dit artikel.
Maak een afspraak
Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden van LPG® voor jouw specifieke situatie? Kijk hier hoe het werkt of maak direct een afspraak bij een huid- of fysiotherapeut met LPG®. Samen kunnen jullie de mogelijkheden bekijken en een persoonlijk behandelplan opstellen.
Bekijk oplossing
Ben je een professional en wil je weten wat LPG voor jou kan betekenen?