Weg met wallen en donkere kringen
Verschijn jij helemaal uitgerust op je werk, vraagt je collega of je wel goed geslapen hebt. Herkenbaar? Het kan ontzettend frustrerend zijn als die donkere kringen onder je ogen maar niet verdwijnen, ongeacht het aantal uren dat je slaapt.
En ja: daar is wat tegen te doen. Maar eerst: hoe ontstaan wallen en donkere kringen eigenlijk?
Het dunste stukje huid van je lichaam
De huid onder je ogen is ontzettend kwetsbaar, het is namelijk het aller dunste stukje huid van je hele lichaam. Niet voor niets hebben oogcrèmes een andere structuur en werking dan de dag- of nachtcrèmes voor de rest van je gezicht.
Heb ik wallen of donkere kringen?
We maken een onderscheid tussen de termen wallen en donkere kringen. Onder wallen valt het vet onder je oogleden. Iedereen heeft van nature een klein beetje vet onder de ogen om ze te beschermen. Naarmate we ouder worden verliest het bindweefsel waar dit vet in ligt zijn stevigheid, waardoor het een beetje naar beneden zakt. Dit resulteert in dikke, gezwollen wallen die steeds duidelijker zichtbaar worden. Maar ook een slechte circulatie kan voor wallen zorgen; dit noemen we vochtwallen.
Bij mensen met donkere kringen kleurt het gebied onder de ogen donkerder dan de rest van het gezicht. Onder je ogen bevinden zich veel bloedvaten en lymfeklieren. Doordat de huid dunner is, kun je de vaatjes onder de huid dan ook beter zien.
Weetje: bloed kleurt donkerder wanneer het lichaam weinig vocht en/of zuurstof krijgt. Hierdoor gaat je huid onder de ogen er dus ook donkerder uitzien. Wellicht overbodige informatie maar dagelijks genoeg water drinken is, ook om donkere kringen onder je ogen tegen te gaan, echt een must.
Hoe ontstaan wallen?
Er bestaan verschillende oorzaken voor het ontstaan van wallen. Om de beste behandeling voor jouw wallen te kiezen, moeten we eerst te weten komen wat de reden is. Waarschijnlijk een van deze:
- Veroudering en vet
- Slechte circulatie
- Minder stevige huid
- Erfelijkheid en genen
- Levensstijl
Uiteraard kunnen er ook meerdere factoren tegelijkertijd spelen.
Veroudering en vet
De combinatie van een verouderde huid en de zwaartekracht kunnen een grote rol spelen in de vorming van wallen. Doordat je bindweefsel met de jaren haar stevigheid verliest, zal ook het vet onder je ogen slapper worden. Door de zwaartekracht kunnen ze dan wat gaan hangen.
Slechte circulatie: vochtwallen
De vaatjes onder je ogen zijn superklein waardoor de circulatie hier niet altijd even makkelijk verloopt. Als vocht niet meer afgevoerd kan worden gaat het zich ophopen. Hier kunnen meerdere redenen voor zijn zoals een allergie, je levensstijl of erfelijkheid. Maar ook je leeftijd speelt een rol: als je ouder wordt heeft je lichaam meer moeite om dit vocht efficiënt af te voeren. Zeker in de ochtend kun je dit goed zien.
Minder stevige huid
Hoe ouder we worden, hoe meer vet zich onder onze ogen ophoopt. Maar ook de elasticiteit van de huid wordt minder. Je krijgt als het ware ‘huid te veel’. En dat kan dan een beetje gaan hangen. In combinatie met extra vet en/of vocht wordt dit effect nog versterkt.
Erfelijkheid en genen
Net als bij donkere kringen speelt ook erfelijkheid een rol. Hebben je ouders last van wallen? Dan is de kans groot dat jij ze ook gaat krijgen.
Levensstijl
Ook je levensstijl heeft invloed op het vormen van wallen. Zo kunnen onder andere de volgende factoren bijdragen aan zichtbare vochtzakjes onder de ogen:
- Weinig slaap
- Te veel slaap
- Vaak of veel zout eten
- Alcohol drinken
- Roken
- Weinig lichaamsbeweging
Hoe ontstaan donkere kringen?
Net als bij wallen, hebben ook donkere kringen verschillende oorzaken van ontstaan. Dit zijn ze:
- Je donkere kringen zijn genetisch bepaald.
- De huid onder je ogen heeft een slechte circulatie.
- Je hebt hyperpigmentatie.
Je donkere kringen zijn genetisch bepaald
Bij sommige mensen zijn de oogkas en het jukbeen eigenlijk te smal voor de oogbol en het vet daaromheen. Hier word je mee geboren en het zou dan ook heel goed kunnen dat je ouders hetzelfde ‘probleem’ hebben. Om erachter te komen of deze erfelijkheid op jou van toepassing is, kun je het volgende testje doen: knijp even met je ogen, alsof je ergens op focust, dit spant de oogspieren aan. Verdwijnen je donkere kringen? Dan heb je ingevallen oogleden, genetisch bepaald.
De huid onder je ogen heeft een slechte circulatie
De huid rondom je ogen is erg dun en bevat weinig vetweefsel waardoor deze doorschijnend kan zijn en bloedvaatjes meer opvallen. Tegelijkertijd verloopt de circulatie niet altijd even soepel op deze plek waardoor rode bloedcellen zich ophopen. Ze verspreiden zich in de omliggende huid rondom de ogen. Enzymen breken rode bloedcellen af en er ontstaat een donkerblauwe kleur.
Als het vocht met afvalstoffen niet goed afgevoerd wordt (wat vaak ‘s nachts het geval is) hoopt het zich op. Dit resulteert in donkere kringen en soms vochtwallen. Gedurende de dag komt de circulatie weer op gang, waardoor je wallen in de loop van de dag weer wat zullen afnemen. Ben je daarnaast vermoeid, heb je stress, slaap je slecht of heb je gehuild? Dan houdt het vetweefsel onder de ogen nog meer vocht vast. En dan gebeurt er precies wat je níet wilt: je huid wordt bleker en bloedvaatjes schijnen nog beter door je huid met als resultaat: nóg donkerdere kringen.
Je hebt hyperpigmentatie
Donkere kringen veroorzaakt door hyperpigmentatie hebben vaak een paarsblauwe kleur, terwijl donkere kringen veroorzaakt door bloedophoping vaak een donkere paarsblauwe tot rode kleur hebben (zoals bij een blauwe plek). Het verschil is soms lastig te zien, dus gelukkig is ook hier een testje voor. Ga voor de spiegel staan en druk je wijsvinger zo’n 4 seconden tegen de donkere kring onder je oog. Haal je vinger weg en let goed op de kleur van je huid die onder je vinger zat. Is de huid tijdelijk wit van kleur? Dan heb je waarschijnlijk donkere kringen door een ophoping van bloed. Maar blijft het stukje nog steeds donker, dan heb je hoogstwaarschijnlijk een donkere kring vanwege hyperpigmentatie.
Wallen en donkere kringen verwijderen
Wil jij af van die wallen of donkere kringen en jezelf met een frisse blik aankijken in de spiegel? Met LPG endermologie® kies je voor een natuurlijke manier om die frustratie aan te pakken. Met een speciale behandelkop kunnen we kleine, tere gebieden aanpakken om zo de bloedcirculatie en vochtafvoer te stimuleren. Ook kan LPG®, in het geval van een operatieve ingreep, worden ingezet voor een effectieve voor- en nazorg. Lees er hier alles over en boek direct een vrijblijvend intakegesprek.
LPG endermologie® tegen wallen en donkere kringen
Je wilt een uitgeruste uitstraling. Een frisse blik zonder donkere kringen onder je ogen. Je wilt je wallen weghalen zonder intense behandelingen, met lang resultaat. Zelfverzekerd en stralend de wereld tegemoet.
De natuurlijke manier om zowel wallen als donkere kringen effectief aan te pakken is door middel van LPG endermologie®.
Bekijk oplossing
Ben je een professional en wil je weten wat LPG voor jou kan betekenen?