Staat er bij jou een liposuctie op de planning? Weet dan, dat deze operatie geen zin heeft zolang je je voedingspatroon niet aanpast. Met deze tips bereid je je lichaam voor op de operatie en ga je na de ingreep als een gezonder mens door het leven.

Als buikvet verbranden niet lukt kan liposuctie uitkomst bieden. Maar liposuctie kan ook op andere plekken in het lichaam worden uitgevoerd.

Meer vetcellen dan je lief is

Ieder mens wordt met een bepaald aantal cellen geboren. Gedurende je leven maakt je lichaam steeds nieuwe cellen aan vanuit de stamcellen, en elke cel krijgt een specifieke functie. Zo verloopt ook het ontstaan van vetcellen. Bij vetcellen werkt het zo: als ze vol zitten splitsen ze zich, omdat er dan meer vet is dan ze op kunnen slaan. Het lichaam heeft als het ware meer opslagruimte nodig waardoor er per cel twee cellen ontstaan. Je komt dan aan in gewicht en wordt dikker.

Afvallen buik

Helaas kun je niet meer van deze extra vetcellen afkomen. Eenmaal aangemaakt blijven ze in je lichaam. Val je (veel) af of beweeg je meer? Dan zullen ze wel minder volume krijgen. Ook al ben je (extreem) veel afgevallen, je zult ze blijven zien, in de vorm van een overschot aan vet of vel. Met liposuctie kun je in één keer veel van dit volume verwijderen.

Liposuctie

Liposuctie is een effectieve manier om van dit extra vet af te komen maar het is geen wondermiddel: als je dezelfde levensstijl aanhoudt als van vóór de operatie, heb je na verloop van tijd weer je oude lijf terug. Het is om die reden dan ook heel belangrijk om zowel voordat je de operatie in gaat als daarna, je voeding en levensstijl aan te pakken. Zo heb je zo min mogelijk last van bijwerkingen en optimaliseer je het herstelproces.

Je voedingspatroon aanpassen

De ervaring leert dat het lastig is om je voedingspatroon rigoureus om te gooien. Het is makkelijker om dit stap voor stap te doen, dan houd je het een stuk beter vol op de lange termijn. Start hier dan ook al mee vóórdat je de operatie in gaat. Een gezond lijf herstelt beter en bovendien is het makkelijker volhouden op deze manier. Een mooi streven is de 80% – 20% regel. Dat betekent dat je 80% van de tijd gezonde voeding nuttigt en 20% van de tijd iets mag eten wat minder gezond is – maar waar je wel heel erg van geniet. Kun je ’s avonds toch nog een stukje van die heerlijke chocola eten. Of een stuk taart op een verjaardag. Met mate uiteraard.

Orthomoleculaire principes

Gezond eten doe je door volgens de orthomoleculaire principes te eten. Orthomoleculaire voeding is voedsel dat ten goede komt aan je lichaamscellen. Vanuit de gedachte dat elke hap die je neemt uiteindelijk een stukje van jezelf wordt; het zijn bouwstoffen voor je cellen. Wil je gezonde cellen? Dan moet je ze gezonde voedingsstoffen geven. Wees dus constant bewust van wat je in je mond stopt. Orthomoleculaire voeding is op de volgende principes gebaseerd:

 • Eet zo divers en kleurrijk mogelijk, hoe meer afwisseling hoe beter.
 • Veel groente en fruit, maak optimaal gebruik van micronutriënten als vitaminen, mineralen en spoorelementen.
 • Vermijd zoveel mogelijk voorbewerkte voeding (pakjes en zakjes).
 • Eet meer plantaardige eiwitten dan dierlijke eiwitten. Plantaardige eiwitten vind je onder andere in groente, quinoa, amaranth, havermout, bonen en peulvruchten, noten en zaden en plantaardige proteïne shakes.
 • Eet zoveel mogelijk biologisch / diervriendelijk / eco. Alles wat je eet wordt deel van jou: eet dus enkel vlees dat zelf gezond heeft gegeten of weinig stress heeft ervaren. Hetgeen wat je eet is de basis van de bouwstoffen die je gebruikt om je eigen cellen en weefsels van te maken.
 • Eet voldoende ‘goede’ vetten zoals omega 3. Deze vind je in (voornamelijk vette) vis. Omdat het dagelijks eten van vette vis niet gezond is kun je beter visolie bij slikken.
 • Gebruik minder suikers en zoetstoffen.

Houd je bloedsuikerspiegel zo constant mogelijk door het eten van suikers en koolhydraten te beperkten. Wanneer je ze wel eet, eet er dan altijd vezels en vetten bij, waardoor je verzadigd raakt en je bloedsuikerspiegel niet te veel stijgt. Hierbij kun je de glycemische index bij gebruiken.

Supplementen voor en na de behandeling

Naast gezonde voeding is het in deze tijd een must je dagelijkse dieet aan te vullen met supplementen, omdat er onvoldoende micronutriënten (vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen) in onze voeding zitten. Dat heeft te maken met de uitgeputte grond waarop gewassen groeien, luchtvervuiling, de bewerking van landbouwgrond en de snelle groei van gewassen. Daardoor kan de celdeling niet optimaal plaatsvinden en dat hebben je enzymen, hormonen en cellen wel nodig om hun functie goed uit te kunnen voeren. Een voorbeeld: als je niet genoeg vitamine C binnenkrijgt, kun je niet genoeg collageen aanmaken. En dit weefsel is cruciaal bij herstel van de huid na liposuctie.

Suppletie advies vóór liposuctie

Met deze supplementen kun je het best vier weken voorafgaand aan de operatie starten. Zo bereid je je lichaam voor op wat komen gaat en kan het de operatie en het herstel beter aan. Doseringen zijn individueel dus laat je daar goed over adviseren.

 • Vitamine C
 • Omega 3
 • Vitamine K2/D3
 • Magnesium
 • MSM
 • Calcium montmorilloniet klei

Suppletie advies na liposuctie

Na afloop van de ingreep is het belangrijk om supplementen bij te blijven slikken om je herstel te bevorderen. Doseringen zijn individueel dus laat je daar goed over adviseren.

 • Vitamine C
 • Omega 3
 • Vitamine K2/D3
 • Collageen
 • Magnesium

Onderliggende klachten

Wanneer er al onderliggende klachten zijn (zoals hormonale klachten, ontstekingen, of wanneer je al bij een andere specialist loopt en medicatie gebruikt) kan het zijn dat je daarnaast specifieke kruiden of supplementen kunt nemen ter ondersteuning. Wanneer je niet optimaal aan je groente en fruit inname komt is het ook aan te raden om een goede multivitaminen te nemen ter compensatie.

LPG biedt een lekkere detox thee die je gedurende de herstelperiode goed kunt inzetten om de lymfestroom te ondersteunen en het lichaam efficiënt te helpen bij het afvoeren van afvalstoffen. Want wanneer je de inhoud van je vetcellen kwijt wilt, zul je deze inhoud na de operatie moeten afvoeren, uiteraard in combinatie met de LPG detox behandeling.

Afvoeren van afvalstoffen

Naast het aanpassen van je voedingspatroon is het van groot belang om te bewegen. Zo laat je je eigen afvoerkanaal (lymfe) te stromen. Het lymfesysteem in het lichaam ruimt afvalstoffen, toxinen en oud weefsel op. De lymfe heeft een eigen ‘pomp’ maar daarvoor moet je wel in beweging komen. Uiteraard zonder pijn: intensief sporten is niet nodig – je hoeft echt niet meteen een marathon te rennen. Begin met rustig wandelen en bouw je sportroutine gedurende je herstel steeds meer op en uit. Hoe fitter je bent vóór de ingreep hoe sneller het herstel zal gaan.

Bevorder je herstel met LPG endermologie®

Voor een ultiem herstel na liposuctie kun je LPG® Endermo-puncture inzetten. Deze behandeling herstelt de balans in de sympaticus en parasympaticus, oftewel het gas en de rem van je lichaam. Ook al ervaar je wellicht zelf geen stress, na een operatie draait je lichaam overuren. Ook hormonen gieren door je lijf. Een operatie is simpelweg een flinke stress prikkel voor het lichaam. Gun je lijf de rust om te herstellen. Dat zit ‘m in voldoende slaap maar ook in op tijd stoppen met werken, lief zijn voor jezelf en je lichaam af en toe trakteren op een fijne behandeling.

Gerelateerde artikelen

Plaats een reactie

Alle thema's

Meld je aan voor de LPG nieuwsbrief

De laatste nieuwtjes en acties als eerst in je inbox.