Heb jij na een operatie last van zwelling in je benen of armen? Voel je harde plekken onder je huid en is bewegen moeilijk of pijnlijk? Misschien heb je wel last van lymfoedeem, een vervelende aandoening die door middel van de juiste therapie behandeld kan worden.

Lymfoedeem is een speciale vorm van oedeem die meestal in de armen en benen voorkomt. 

Wat is lymfoedeem?

Lymfoedeem is een veelvoorkomende, ernstige medische aandoening. Deze aandoening is te herkennen aan een zwelling onder de huid, die komt door een abnormale ophoping van vocht en eiwit. Als deze eiwitten niet goed worden afgevoerd kan dit zorgen voor verklevingen in het weefsel met pijn, zwelling en ongemak als gevolg. Meestal ontstaat de zwelling in de benen, maar soms ook in de armen of het gezicht.

Wat is lymfevocht?

Om te begrijpen hoe lymfoedeem ontstaat moeten we nog iets verder in de theorie omtrent het lymfesysteem duiken. Het lymfevaatstelsel bestaat uit een heleboel vaatjes onder de huid, in het vetweefsel en in de lymfeklieren. De lymfeklieren liggen op verschillende plekken in het lichaam, waaronder in de hals, het sleutelbeen, oksels, buikholte en liezen. Dit stelsel is een belangrijk onderdeel van onze lichaamsreiniging. 

Bloed voorziet onder andere je spieren en huid van zuurstof en voedingsstoffen en wordt door je slagaders vervoerd. De afvoer van bloed en afvalstoffen gaat ook weer via de aders terug naar het hart. Eiwitten, vocht en rommel vanuit de cellen wordt door het lymfestelsel afgevoerd voor het weer in de bloedbaan terecht komt.

De lymfeklieren kun je zien als een soort keuringsdienst. Een controlepost die de boel checkt voordat stoffen zich verder mogen verplaatsen in het lichaam. De afweercellen zijn daar erg actief. 

En nu komt het: niet al het bloed komt weer in de aders terecht. Het overgebleven vocht heet ‘weefselvocht’ of ‘lymfevocht’. Als er problemen ontstaan bij de afvoer van het lymfevocht wordt dit ‘lymfoedeem’ genoemd.

Soorten lymfoedeem

Lymfoedeem kan worden ingedeeld in primair lymfoedeem en secundair lymfoedeem. Beide hebben een andere herkomst:

Primair lymfoedeem is een genetisch aangeboren vorm waarbij het lymfevatstelsel niet goed functioneert of zelfs deels afwezig is. Door een niet goed functionerend afvoersysteem blijft vocht zich ophopen. Meestal zijn gaat het dan alleen om de benen. 

Secundair lymfoedeem ontstaat bijvoorbeeld door ziekte, operatie of medicijngebruik als gevolg van trauma (schade) aan een normaal functionerend lymfestelsel. Als de afvoer wordt gestagneerd, wordt vocht opgehoopt. Er zijn verschillende oorzaken mogelijk:

 • Infecties
 • Aandoeningen van de bloedcirculatie
 • (oncologische) Operaties
 • Lipoedeem (abnormale vetophoping die de circulatie stagneert)
 • Overgewicht
 • Ziektes van het lymfesysteem zelf

Klachten en schade

Lymfoedeem kan voor ernstige klachten zorgen. Klachten variëren van een moe, zwaar gevoel tot tintelingen in de ledematen. In sommige gevallen wordt het gevoel omschreven als afgekneld en strak. Als lymfoedeem niet behandeld wordt kan het leiden tot hard aanvoelende verklevingen onder de huid (fibrose) en onherstelbare schade zoals huidveranderingen (hyperkeratose).  Om lymfoedeem optimaal te behandelen, moeten er verschillende methodes worden ingezet.

Behandeling

Voor de behandeling van lymfoedeem zijn er verschillende therapieën nodig die vaak tegelijkertijd worden ingezet om zoveel mogelijk vochtafname te bereiken. Veelal zijn huidtherapeuten (en soms fysiotherapeuten) gespecialiseerd in de behandeling van lymfoedeem. Vaak worden de volgende therapieën (tegelijkertijd) ingezet:

 • Manuele Lymfe Drainage (MLD)
 • Compressietherapie: eerst zwachtels en daarna vaak aangemeten steunkousen
 • Zelfmassage
 • (Lymfe)taping
 • Lymfedrainage door middel van LPG endermologie®
 • Leefregels (goede verzorging van de huid)

Met betrekking tot de laatste twee punten, lymfedrainage en leefregels, weiden we hieronder nog verder uit.

Lymfoedeem en LPG endermologie®

De LPG endermologie® techniek is in staat om overtollig vocht af te voeren waardoor vermoeide benen met lymfoedeem lichter aanvoelen. Een LPG® lymfedrainage activeert de eliminerende functies en stimuleert de bloed- en lymfecirculatie. Per behandeling kan tot bijna een liter water worden gemobiliseerd voor een direct verlicht gevoel. Onderzoek heeft aangetoond dat een LPG® lymfedrainage wel tot vier keer sneller resultaat geeft ten opzichte van manuele lymfedrainage. Ook fibrose is goed te versoepelen met endermologie®.

Wil je deze behandeling zelf ervaren of wil je meer weten over de specifieke behandelmethode? Lees dan dit artikel of maak een afspraak bij een salon met LPG® technologie.

Leefregels

Naast professionele hulp kun je zelf ook een aantal dingen doen. Wanneer het systeem niet optimaal functioneert wil je het ook zo min mogelijk belasten.  Zorg daarom goed voor jezelf en je huid. Deze tips kunnen je daarbij helpen:

 1. Eet gezond en drink genoeg water.
 2. Zorg dagelijks genoeg en juist bewegen (bijvoorbeeld op de HUBER 360 FIIT®).
 3. Was je huid met lauw water en milde zeep of op olie gebaseerde vloeibare zeep.
 4. Droog je huid goed af, ook tussen plooien van je lichaam.
 5. Houd je huidconditie zo optimaal mogelijk door de huid te verzorgen met ongeparfumeerde, ph-neutrale producten (vraag je huidtherapeut om advies!).
 6. Kijk uit voor wondjes op handen en voeten. Draag handschoenen tijdens het tuinieren, let goed op glas in huis en inspecteer regelmatig op wondjes. Ontsmet eventuele open plekjes en dek ze af met een pleister.
 7. Bescherm je huid tegen de zon door deze te bedekken met kleding of door een zonbescherming met minimaal factor 30 te gebruiken om huidverbranding (en dus een ontstekingsreactie) te voorkomen.
 8. Laat geen tatoeages zetten. 
 9. Wees voorzichtig met ontharen.
 10. Kijk uit voor krabben en beten van huisdieren.

Ook interessant: José Conrads over de relatie tussen vitaliteit, energie en lymfoedeem

LPG endermologie® tegen pijnlijke, zware benen

Overal pijnloos kunnen gaan en staan wanneer jij dat wilt. Een gevoel van lichte benen. Vol energie en lekker in je vel door het leven!

Door middel van LPG endermologie® techniek voeren we het overtollig vocht af waardoor je vermoeide benen lichter aanvoelen. Deze techniek is 100% natuurlijk en stimuleert jouw huid op een aangename wijze.

Gerelateerde artikelen

Plaats een reactie

Alle thema's

Meld je aan voor de LPG nieuwsbrief

De laatste nieuwtjes en acties als eerst in je inbox.